Schoenzolen zijn een van de belangrijkste bronnen van besmetting in de levensmiddelenindustrie. Bij het betreden van de productieruimtes moeten de schoenen grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd om verontreiniging van de productielocatie te voorkomen. Bij het schoonmaken van schoenen, laarzen en zolen tellen drie aspecten:

  1. Hygiene
  2. Zekerheid
  3. Ongestoorde werking

1. Hygiënische zolenreinigers

Grondig reinigen en ontsmetten is een onmisbare maatregel voor een hygiënische productie in de levensmiddelenindustrie. Vooral de schoenzolen dragen veel zichtbaar en onzichtbaar vuil mee naar de productieruimten. Zoolreinigers verwijderen het vuil met roterende borstels en zorgen voor een grondige bevochtiging met reinigingsmiddel of ontsmettingsmiddel. In zeer gevoelige voedselproductiefaciliteiten en in ruimten waar veel zorg nodig is, is het desinfecteren van de schoenzolen van essentieel belang.

Het zoolreinigingssysteem kan een onafhankelijk toestel zijn of deel uitmaken van een hygiënesluis. Bij de tweefasenreiniging wordt het vuil niet alleen losgemaakt door het mechanische gebruik van borstelharen, maar wordt de reiniging geoptimaliseerd door de gescheiden toepassing van water en reinigingsmiddel via twee afzonderlijke sproeistokken. De doseerparameters zijn individueel instelbaar en leiden zo tot de hoogst mogelijke hygiënestandaard. Bovendien zorgt een spiraalvormige borstel voor een zeer hoog mechanisch reinigingsvermogen en bevordert hij de zelfreiniging van de borstel. Op die manier bereiken de reinigingsmachines een doeltreffende ontsmetting, wat de noodzakelijke hygiënische voorwaarde is voor het betreden van een productieruimte waar bijvoorbeeld vleesproducten worden verwerkt. De reiniging van de zool kan worden gecombineerd met zijdelingse reiniging en/of schachtreiniging.

Hygiënesluis: geïntegreerde zool- en handhygiëne

De hygiënesluizen van Havantec combineren het reinigen van de zolen met het reinigen en/of desinfecteren van de handen. Terwijl de werknemer zijn of haar handen desinfecteert, worden tegelijkertijd de schoenzolen gereinigd en gedesinfecteerd. De activering van de zoolreiniging gebeurt contactloos, zodat de werknemer niet in contact komt met bacteriën en ziektekiemen.

2. Ongelukbestendige zoolreinigingssystemen

Bij het schoonmaken van schoenen speelt bedrijfsveiligheid een grote rol. Werknemers moeten een vaste voet aan de grond hebben. Een speciaal spatscherm en de geometrie van het borstelgedeelte voorkomen dat water buiten de machine terechtkomt en een slipgevaar wordt.

3. Probleemloze werking

In grotere bedrijven is een snelle processtroom belangrijk. Zoveel mogelijk werknemers moeten in korte tijd het reinigingsproces doorlopen. De economische efficiëntie van de operatie moet gegarandeerd blijven door de enige reinigingsmachine. Een bouwsteen hiervoor zijn zoolreinigingsmachines met geïntegreerde zoolreiniging, zoals Havantec die aanbiedt. Andere bouwstenen zijn de gemakkelijke reinigbaarheid, bijvoorbeeld door de borstels die zonder gereedschap kunnen worden verwijderd, en het eenvoudige onderhoud van de systemen zelf. Havantec hygiënesluizen kunnen ook worden uitgerust met zelfreinigende borstels.

Zolenreinigingssystemen voor alle bedrijfstypen

Het Havantec zolenreinigingsassortiment reikt van de ruimtebesparende unit voor het kleine ambachtelijke bedrijf tot de grote hygiënesluis voor de industriële levensmiddelenproductie met een groot aantal personeelsleden. Afhankelijk van de eisen kan het zolenreinigingssysteem een op zichzelf staande eenheid zijn of deel uitmaken van een hygiënestation of een hygiënesluis.

Havantec biedt ook optionele speciale modules, zoals een controle- en analyse-instrument, een gepatenteerd schuimreinigingssysteem voor de zoolborstels of een geforceerde geleiding en personeelsscheiding via motoraangedreven tourniquets.