Listeria op de werkvloer is de schrik van de voedingsindustrie en kan in het ergste geval zelfs dodelijk zijn. De staafvormige bacteriën veroorzaken bij consumenten listeriose. In de meeste gevallen manifesteert dit zich in de vorm van diarree of braken, maar het kan een ernstig risico vormen voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een gevaar dat koste wat het kost vermeden moet worden. Listeria kan zich zeer snel verpreiden binnen een bedrijf en kan zich zelfs vermenigvuldigen in koele ruimtes, dus het omgaan met dit risico in de dagelijkse productie is een grote uitdaging.

Hoe kan Listeria in het bedrijf worden geminimaliseerd door middel van hygiëne?

Met de juiste hygiëne kun je starten voordat het risico zich voordoet op listeria en voorkom je dat listeria zich binnen het bedrijf of andere ruimtes verspreidt. Door op de hoogte te zijn van mogelijke gevaarlijke punten kunnen risico's gericht worden geminimaliseerd. Listeria creëert een biofilm die ze gebruiken om zich aan apparatuur en de omgeving te hechten. Natte gebieden zoals afvoeren, waterleidingen en vlees, melk, vis en kaas worden beschouwd als hotspots voor bacteriën. Daarom moet er gericht en met kennis van zaken worden gehandeld.


Onze hygiënetips om het risico op listeria te verkleinen:

  1. Houd uw bedrijfspand schoon: De basis om listeria te vermijden is een hygiënisch schone productieruimte. Met het gebruik van het Foamico schuimreinigingssysteem krijgt u maximale hygiëne en proceszekerheid.
  2. Hand- en zolenreiniging: Gebruik de juiste hygiënetechnologie om ervoor te zorgen dat zolen en handen hygiënisch worden gereinigd, vooral tussen verschillende ruimtes in.
  3. Hygiënisch ontwerp: hoeken en ongeschikte oppervlakken zijn broedplaatsen voor bacteriën. Het hygiënische ontwerp van de systemen van Havantec minimaliseert de verspreiding van bacteriën.
  4. Kleursysteem: Een kleursysteem is de optimale oplossing om schoonmaakmateriaal zoals bezems, emmers etc. strikt te scheiden van verschillende productieruimtes .
  5. Drooghouden: afvoeren en plassen water op vloeren zijn ideale broedplaatsen voor listeria. We raden daarom aan om de vloeren zo droog mogelijk te houden met vloertrekkers en de vloerafvoeren regelmatig schoon te maken.
  6. Aparte risicogebieden: Rauw voedsel vormt een risico op listeria, dus houdt dit gescheiden van het te verwerken voedsel.
  7. Omgaan met reinigingsapparatuur: Reinigingsapparatuur komt regelmatig in contact met mogelijk verontreinigde oppervlakken en vloeistoffen. Het is daarom van cruciaal belang om het regelmatig schoon te maken en strikt per gebied te scheiden.
  8. Training: Train uw medewerkers regelmatig op de juiste omgang met hygiëne en creëer zo begrip.

Het risico van Listeria is een constante dreiging voor voedselproducenten. Met jarenlange ervaring helpt Havantec om risicopunten systematisch te minimaliseren. De Foamico-schuimreinigingstechnologie en de rest van onze hygiënetechnologie zijn ontworpen om besmetting te verminderen en de hygiëne in uw bedrijf betrouwbaar te verbeteren.