Laarzenreiniging in de voedingsmiddelenindustrie: Schone laarzen volgens de richtlijnen

In de voedingsmiddelenindustrie gelden speciale voorschriften voor het reinigen van laarzen en zolen. Dit geldt ook voor het reinigen van laarzen. Laarzen en zolen moeten zowel gereinigd als gedesinfecteerd worden, zodat er geen besmetting vanuit het schoeisel in de productie of het magazijn terechtkomt. Tijdens de productie moeten de laarzen uiteraard ook gereinigd worden volgens de richtlijnen. Speciale laarzenreinigers zorgen ervoor dat laarzen snel en ergonomisch worden gereinigd en gedesinfecteerd. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie.

Grondig reinigingsproces voor het reinigen van laarzen
Laarzen worden in twee fasen gereinigd en gedesinfecteerd. In de eerste fase verwijderen roterende borstelrollen het vuil van de zijkant en zolen van de laars, hier wordt via sproeibuizen automatisch reinigingsmiddel op de roterende borstels aangebracht, die vervolgens de zijkant en zool bevochtigen. In de tweede stap worden de laarzen gespoeld met water. Het proces duurt 5 tot 10 seconden per keer. De reinigingsprestaties van de ITEC laarzenreinigers zijn zo ontworpen dat aan alle EU- en USDA-richtlijnen en aan de bepalingen van de TÜV- en de VDE-richtlijnen wordt voldaan.

Hygiënisch ontwerp
Een belangrijk punt is het reinigen van de laarzenreiniger. Apparaten die water gebruiken, kunnen ziektekiemen vormen. Daarom moet de laarzenreiniger gemaakt zijn van hoogwaardig roestvrij staal, waar ziektekiemen zich moeilijker kunnen vestigen dan op andere oppervlakken. Een spatscherm zorgt er bovendien voor dat er geen spatwater in de ingang terechtkomt. Een belangrijk aspect voor de arbeidsveiligheid. Ook is het noodzakelijk om de laarzenreiniger regelmatig schoon te maken. Hiervoor moeten de componenten eenvoudig toegankelijk zijn.

Laarzenreiniging in hygiënesluizen
Bij bedrijven met een groot aantal medewerkers is het zinvol om laarzenreiniging in te zetten als integraal onderdeel van een hygiënesluis. De sluizen reinigen vervolgens in één keer handen en schoenen. Toegangscontroles zorgen ervoor dat geen enkele medewerker de productieruimte betreedt zonder eerst het reinigingsproces te hebben doorlopen.

Laarzenreiniging voor de voedingsmiddelenindustrie
Havantec Hygiene Solutions biedt reinigingssystemen in diverse uitvoeringen – afgestemd op de omvang van het voedingsmiddelenbedrijf en de behoefte van de voedingsmiddelenproducent. Het productassortiment strekt zich uit van zolenreinigers en laarzenreinigers met desinfectie tot complete hygiënesluizen.