Slagers en slachthuizen worden nu extra in de gaten gehouden. Niet alleen de coronapandemie maakte het ons duidelijk: hoge hygiënenormen zijn een absolute noodzaak in de vleesindustrie, zowel uit gezondheids- als uit bedrijfsperspectief. Hygiënische maatregelen zijn van toepassing op alle fasen van de productie en daarbuiten. Dit omvat ook de reiniging van gereedschap in het algemeen en de reiniging van messen en mesaccessoires in het bijzonder. Het mes is voor de slager ten slotte het belangrijkste gereedschap. Ook al zijn veel processen geautomatiseerd, een goed mes is een basisvereiste voor het snijden. Het komt niet alleen in contact met het voedsel, maar ook met de slagers en de uitsnijders. Dit dubbele contactpunt maakt messen tot een bijzonder kritisch item binnen de hygiëneketen, aangezien er een directe overdracht van ziektekiemen, bacteriën en virussen kan plaatsvinden. De reiniging en ontsmetting van messen en messenaccessoires zoals messenhouders en snijplanken zijn dan ook van bijzonder belang voor de kwaliteitsborging in het productieproces. In de coronacrisis en daarna.

Tips voor het schoonmaken van messen in de vleesindustrie

Wat moet worden overwogen voor een hygiënisch veilige reiniging van snijgereedschap? Mechanisch of semi-machinaal reinigen met gelijktijdige desinfectie is de veiligste manier om messen vrij van kiemen en bacteriën te houden. Bij het schoonmaken is het van essentieel belang niet alleen het mes, maar ook de meshouder, snijplanken en veiligheidshandschoenen schoon te maken. Reiniging van alleen het mes is niet voldoende, omdat anders veronderstelde verontreiniging via de houders en handschoenen wordt overgedragen.

Een doeltreffende reiniging van messen en toebehoren wordt bereikt door reinigingssluizen. De omvang en functie van het reinigingssysteem zijn afhankelijk van de omvang van het bedrijf en de cyclus. Voor slagerijen is handmatige reiniging van het gereedschap geschikt, waarbij de hand met de veiligheidshandschoen en het te reinigen voorwerp in een reinigingssluis wordt gehouden.

In de vleesindustrie zijn mechanische reinigingssystemen nuttig. In de systemen worden messen, messenhouders en, indien nodig, snijplanken en veiligheidshandschoenen in één werkgang gereinigd en gedesinfecteerd. Dit is zuinig, bespaart water en is snel. De schoonmaak wordt gedaan door getraind personeel dat alleen verantwoordelijk is voor het schoonmaken. Doordat de vaklui bij het uitsnijden en slachten niet langer hoeven schoon te maken, komt er meer tijd vrij voor het hoofdwerk en worden de risico's tot een minimum beperkt. De reinigingscapaciteit varieert van 16 tot 36 messen inclusief houders in één reinigingscyclus. In de grote installaties kunnen ook veiligheidsschorten of snijplaten op speciale wagens worden gereinigd.

Hygiënische Reiniging gezocht?

Wie bespaart op het schoonmaken van messen, bespaart aan het verkeerde eind. Niets is duurder voor slagers dan vlees dat besmet is met ziektekiemen, virussen en bacteriën. Havantec geeft u graag advies over het effectief en economisch reinigen van messen en ander gereedschap. Wij bieden ook oplossingen voor het hygiënisch opbergen van messen.