Handen zijn de meest voorkomende bron van overdracht van besmettelijke ziekten. Ze komen in contact met bacteriën en brengen ze over door aanraking. Als de besmette persoon vervolgens zijn gezicht aanraakt met zijn handen, komen de ziekteverwekkers het lichaam binnen via de slijmvliezen van de mond, neus en ogen en kunnen ze infecties veroorzaken. Naast handen schudden is het aanraken van gedeelde voorwerpen de belangrijkste oorzaak van overdracht.

De mens is dus een van de grootste risico's voor mogelijke kruisbesmetting bij de voedselproductie. Werknemers brengen ziektekiemen en bacteriën mee naar de productiefaciliteit. Goede handhygiëne, schone werkkleding en gereinigde schoenzolen zijn daarom belangrijk.

Een hygiënesluis combineert de reiniging en desinfectie van zowel handen als schoenen en zolen. Bovendien kan het via toegangscontrole zorgen voor een correcte uitvoering van de personeelshygiëne.

Sensoren voorkomen kruisbesmetting
Op de werkvloer loert het gevaar van kruisbesmetting op onverwachte plaatsen bij de wasbak. Wasbakken zijn de meest gebruikte plaatsen in een bedrijf, vooral in de voedselproductie. Uw werknemers zijn namelijk verplicht hun handen te wassen voor het begin van hun dienst, na hun pauze en na elk toiletbezoek. Bij een kraan zijn er honderden contactpunten per dag. Als uw productieruimte ook wordt beschermd door toegangscontroles met draaikruizen, kan het draaikruis een besmettingsbron worden. Sensorgestuurde hygiënesluizen bieden uitkomst. Door hun contactloze werking wordt een mogelijke overdracht van bacteriën voorkomen.

Een sensorgestuurde hygiënesluis moet deze kenmerken hebben:

  1. Touchless handmatige desinfectie of waterstart
  2. Automatische start van de zoolreiniging, indien van toepassing
  3. Motor aangedreven tourniquet
  4. Touchless handdroging

Naast de touchless  bediening zijn er nog andere punten die van belang zijn voor de gezondheid van uw medewerkers en uw hoge hygiëne-eisen. Zo moet de hygiënesluis in hoofdzaak uit roestvrij staal bestaan. RVS vermindert de kiemvorming op het oppervlak en is gemakkelijk te reinigen.

Een ander gezondheidsaspect betreft de ergonomie van de hygiënesluis: de installatie moet zo zijn gebouwd dat de ruggen van de werknemers tijdens het schoonmaken en het gebruik worden beschermd.