Zorgvuldige handhygiëne

Alleen met optimale handhygiëne kunnen medewerkers en klanten zich veilig voelen tegen allerlei ziektekiemen. Regelmatig handen wassen is belangrijk in elke branche.Regelmatig handen wassen maakt al lang deel uit van het dagelijks leven in de voedingsindustrie. Handen wassen werd al voor corona aangeraden en is momenteel gebruikelijker dan ooit, zowel zakelijk als privé. Elk jaar herinnert International Hand Wash Day (ook wel Handen was dag genoemd) ons eraan hoe belangrijk deze reiniging is.

15 oktober: De officiële handhygiëne dagSinds 2008 wordt op 15 oktober de Internationale Dag van het Handen wassen gehouden. Bij de oprichting van het bedrijf was al duidelijk dat wassen niet alleen vuil verwijdert. Virussen en bacteriën worden ook het gemakkelijkst verwijderd door uw handen grondig te wassen met zeep. Als gevolg van corona zijn de meeste mensen er waarschijnlijk aan gewend geraakt om eerst hun handen te wassen voordat ze hun gezicht aanraken, vooral hun ogen, neus en mond. Vroeger was dit lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook na toiletbezoek of hoesten en niezen moet het in het dagelijks leven vanzelfsprekend zijn om je handen te reinigen.Internationale Handenwasdag is een herinnering dat hand- en persoonlijke hygiëne uiterst belangrijk is om ziekte bij uzelf en bij anderen te voorkomen.

Het proces van hoe handreiniging het beste kan worden gedaan, is duidelijk gedefinieerd:

  1. Maak de handen volledig nat onder stromend water.
  2. Zeep daarna je handen intensief in. Het is belangrijk om niet alleen de handpalmen te bedekken met zeepschuim, maar ook de handruggen, de vingers, vingernagels en de ruimte tussen de vingers.
  3. Het zeepschuim moet 20 tot 30 seconden worden ingewreven.
  4. Spoel daarna de handen grondig af.
  5. Droog vervolgens uw handen zorgvuldig af en vergeet de ruimte tussen uw vingers niet.

Iedereen die zich zowel privé als professioneel een dergelijke handhygiëne eigen maakt, maakt zich bewust van de noodzaak om de maatregelen ook in onbekende en nieuwe situaties in acht te nemen.

Handhygiëne in sociale instellingen en ziekenhuizen

Een aantal sectoren kennen de voordelen van schone handen al lang: In de zorg is het niet anders als je jezelf en de mensen die er behandeld worden niet in gevaar wilt brengen. Ouderen en zieken zijn per se bedreigde groepen, dus risicopatiënten, en ook het verplegend personeel wil niet besmet raken. Handschoenen worden vaak gedragen, maar handen wassen als onderdeel van persoonlijke hygiëne is een absolute must.

Om dezelfde redenen wordt dezelfde zorg gevraagd van artsen en hun personeel in de operatiekamer. Intensief handen wassen is al tientallen jaren een ritueel voor artsen, dat ze nauw volgen.

Maar ook andere sociale voorzieningen zoals kinderdagverblijven worden getroffen. Hier raken de medewerkers niet alleen de kleintjes zelf aan, maar gaan ze ook om met materialen en speelgoed die al door talloze handen zijn gegaan.

Voedingsindustrie en gastronomie

Er zijn tal van commerciële sectoren die de grootste waarde moeten hechten aan zorgvuldige handhygiëne. Denk hierbij aan slachthuizen en slagerijen die rauw vlees verwerken. Dat geldt ook voor bakkerijen, zuivelfabrieken en kaasmakerijen die met verse melk werken.

Natuurlijk is de horeca een gebied waar handen wassen belangrijk is. De gast moet erop kunnen vertrouwen dat hij zo steriel mogelijk op eten wordt geserveerd. Niet alleen worden de tafels herhaaldelijk gedesinfecteerd, ook worden de handen van de medewerkers regelmatig schoongemaakt. Leidinggevenden moeten hun medewerkers duidelijk maken dat dit wordt nageleefd en ook toezien op de uitvoering. Zij zijn immers eindverantwoordelijk.

Havantec Hygiene Solutions ondersteunt u graag in de keuze voor een wasbak en de juiste accessoires binnen uw bedrijf.